Ekipe kluba
SENIORI
MLAĐI PIONIRI
PIONIRI
KADETI
JUNIORI
OMLADINCI
IGRAČI KLUBA
UPRAVNI ODBOR
VESTI
GALERIJA
KOMENTARI
LINKOVI
O NAMA
KONTAKT

O NAMA


Kosarkaski Klub BASK osnovan je 1942 godine u vihoru drugog svetskog rata ali je svoje uspesno delovanje prekinuo u prolece 1944 godine da bi bio obnovljen u maju mesecu 1953 godine.

U skracenici BASK stoji Beogradski Amaterski Sportski Klub.
Tako su i sportski amateri dali doprinos razvoju kluba medju kojima su bila poznata imena sportskih, kulturno politickih i drustvenih radnika. A oni su Josip Madjarcic, Rodoljub Pejinovic, Slobodan Vukanovic, Milan Nesic, Bogdan Sekulic, Vasilije Maric, prof. Dr. Saper Radomir, Obradovic Milan, Muncan Bozidar, Aksentijevic Bata, Dr. Kostic Pavle, Saper Svetislav, Senic Radomir, Dr. Kenig Ivan.

Do 1968 godine KK BASK je nastupao u sluzbenim takmicenjima od beogradske zone do prve srpske lige kada te 1968 godine postaje prvak Srbije i ucestvuje u kfalifikacijama za prvu saveznu ligu.

U borbi sa mnogo jacim klubovima ne uspeva da ostvari visi takmicarski karakter sto ne prihvata kao strateski poraz vec i dalje svim svojim snagama unapredjuje svoj rad na stvaranju svog klubskog kadra na svim nivoima.

Mnogi igraci imali su znacajnu ulogu u vecim saveznim klubovima a neki od njih nosili su dres sa drzavnim grbom. Vecina njih postali su savezne i internacionalne kosarkaske sudije: Dragan Glisic, Branko Jovanovic, Dragoljub Ljuca, Milan Vuksic i dr. I u najvisim kosarkaskim organima zauzimali su vidna mesta, Prof. Dr. Radomir Saper imao je visoku funkciju u FIBA (svetska kosarkaska organizacija).
I treneri su pocinjali svoj razvojni put iz KK BASK-a: Vasojevic Milan, Alagic Strahinja, Skendzic Dragoslav, Lucic Vladislav, Djokic Bosko, Todor Lazic, Bora Cenic i jos mnogi poznati i priznati treneri.
Ali KK BASK je imao i svoje simpatizere kao sto su bili i jesu: Prof. Nikolic Aleksandar, Popovic Nebojsa, i ziva legenda svetske kosarke Stankovic Borislav. Svaki period rada KK BASK je imao svoje jasne ciljeve, na njima istrajavao i od njih dobijao zeljene rezultate. U novijoj istoriji KK BASK je dao YU reprezentativca Obradovic Sasu i niz igraca koji danas igraju u republickom i zaveznom rangu. U kosarkaskim forumima zastupljeni smo sa: Ljiljanom Arsenov-Manovic, Djordjevic Miodragom i Bozanic Vojislavom. Jedan od takvih ciljeva klub donosi i 1994 godine kada se stvara novi imidz kluba, bira nova uprava, donose se pravci nove strategije a koju inicira i sprovodi Manovic Mihajlo takodje Jugoslovenski reprezentativac.

A sta je bila strategija razvoja?
Iskljuciva misao bila nam je rad sa mladjim kategorijama na planu razvoja obe populacije. Klub je clan maticne organizacije KSB-KSS pa u tom kontekstu ucestvujemo u svim takmicenjima koje iste organizuju. Treneri su Manovic Mihajlo i Garic B. Miodrag clanovi udruzenja UKTJ-a.

Idalje nam je cilj da iz masovnosti nasih kadrova iznedrimo nove ljudske vrednosti i na tome istrajavamo. Zelja nam je da sa sredstvima koje uspevamo da ostvarimo, oplemenimo rad kluba u celosti medju kojima je i prostor u kome zivimo i radimo. To se pre svega odnosi na vlastiti teren, sportske rekvizite, sportsku opremu, i sve pratece elemente. Trenutak u kome se trenutno nalazi KK BASK je sledeci.

Na zahtev Sportskog Drustva BASK dostavili smo razvojni plan KK BASK za period 2010-2012 U njemu smo detaljnije obrazlozili ideje i nacine njihove realizacije. KK BASK ima svoju skupstinu od 18 clanova predsednika Sasu Krtinica podpredsednika Vuka Stanica, sportskog direktora Manovic Mihajla, Trenera Stamenkovic Branislava, 40 clanova kluba i decaka. Klub ima akutni problem za rad u zimskom periodu, te intezivnu pripremu na konsolidajici postojecih ekipa u ligi mladih za letnji period.

Trazeci resenje finansiranja kluba smatramo da bi za ostvarivanje nasih zacrtanih ciljeva bilo potrebno neznatno ulaganje sto bi podiglo nivo rada kluba i sto bi dalo veoma velike rezultate. Pri tome zelimo da zadrzimo autonomnost KK BASK u sastavu SD BASK a pre svega iz razloga postovanja nasih statutarnih odluka i pravilnika o radu klubova udruzenih u SD BASK. Smatrajuci da su gore iznete karakteristike zadovoljavajuce mada ih nismo sve naznacili ocekujemo da ce slika o KK BASK biti jasnija a takodje smo spremni da usmenim obrazlozenjima damo nove dragocene podatke.

U nadi da smo ispunili svoj zadatak SPORTSKI VAS POZDRAVLJAMO!

Prezentacije ostalih klubova

Portal Košarkaškog Saveza Srbije


Registar igraca KSS


Takmičenja Košarkaškog Saveza Srbije


Oficijelni web sajt svetske košarkaške organizacije (FIBA)


Udruženje Košarkaških Trenera Srbije (UKTS)


Copyright © 2007 KSB. Sva prava zadržana.
Powered by eVision.